Takaisin

Painovoimainen ilmanvaihto – miksi se toimii usein huonosti?

Aiemmin asuttiin hirsitaloissa, jotka lämmitettiin puulla. Niissä sisäilma oli terveellistä, koska ilma virtasi talon sisään hirsien raoista eikä eristeiden läpi. Puulämmitys toimi painovoimaisen ilmanvaihdon moottorina tehostaen sen toimintaa ja varmistaen näin poistoilmanvaihdon toiminnan. Ilmanvaihto toimi varmasti ympäri vuoden. Puhuttiin, että talot hengittävät.

Asumisolosuhteemme ovat muuttuneet noista ajoista oleellisesti. Vanhat talotkin on remontoitu ja lisäeristetty niin, että ne ovat tiivistyneet ja rakenteiden kautta tuleva korvausilma ei olekaan enää puhdasta vaan villanpölyn ja rakenteiden mikrobien likaamaa. Luonnonlait kuitenkin pitävät huolen siitä, että korvausilmaa tulee jostakin nykyisiinkin taloihin.

Oletko miettinyt, mistä sinun kodissasi hengitettävä ilma on peräisin? Jos kotoasi puuttuvat korvausilmaventtiilit osittain tai kokonaan, on syytä olla huolissaan. Hengitätkö sisäilmaa, jossa on rakenteiden pölyjä ja mikrobeja, koska ilma on virrannut talosi sisälle lattia-seinäliitoksista tai pistorasioiden kautta? Vai toimivatko talosi poistoventtiilit väärinpäin toimien tuloilmaventtiileinä ja estäen näin kosteuden poistumisen rakennuksesta hallitusti poistokanavistoa myöten? Mahdollinen korvausilmareitti voi olla myös esimerkiksi viemärit. Millaista sinun kodissasi hengitettävä sisäilma on?

Suomessa on satojatuhansia vanhoja taloja, joissa ei ole hallittua ilmanvaihtoa. Toimimaton ilmanvaihto tulee kuitenkin kalliiksi. Vietät suurimman osan ajastasi kotisi sisätiloissa. Siksi ei ole yhdentekevää millaista kotisi sisäilma on. Asukkaiden terveydelle ja talon rakenteille aiheutuvat ongelmat ilmenevät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä.

Tästä syystä ilmanvaihdon toimintaan ei osata kiinnittää riittävästi huomiota.

Lataa tästä ilmanvaihto-opas tai tilaa meiltä kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan. Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntija arvioi ilmanvaihdon toimivuuden ja esittää ratkaisuvaihtoehdot. 

Oppaasta selviää:

  • Miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii? 
  • Mitkä ovat puutteellisen ilmanvaihdon tunnusmerkit? 
  • Tärkeää tietoa radonista: näkymätön ja hajuton syövän aiheuttaja
  • Mikä on yksinkertainen ratkaisu huonoon ilmanvaihtoon?
Lataa ilmanvaihto-opas
Tilaa maksuton kartoitus

Lue lisää aiheesta

Ilmanvaihto muuttuu talon ikääntyessä – 3 syytä heikentyneeseen ilmanlaatuun

Talon ikääntyminen, remontit ja muuttuneet asumistottumukset vaikuttavat kodin ilmanvaihtoon. Tässä kolme yleisintä syytä kodin sisäilman laadun heikkenemiselle.

Lue lisää

Huono ilmanvaihto johtaa vaarallisen radonin lisääntymiseen sisäilmassa

Radon on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Sitä tunkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä, alapohjarakenteiden ilmavuotojen kautta.

Lue lisää

Näin tunnistat huonon ilmanvaihdon

Hyvin harvoin talon asukkaat tunnistavat itse, että kodin sisäilmassa olisi mitään vikaa. Näin jopa kodeissa, joissa on kosteus- tai homevaurio.

Lue lisää

Epäiletkö puutteellista ilmanvaihtoa?

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus.

Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan.

Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntijamme tutkii kotisi ilmanvaihdon teknisen kunnon ja toimivuuden sekä antaa käytännön vinkkejä, miten ilmanlaatua voi parantaa.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kalenterimme täyttyy nopeasti. 
Vastaamme yhteydenottoihin niin pian kuin mahdollista.

Kärsitkö huonosta sisäilmasta?

Tilaa maksuton ilmanvaihtotarkistus