Takaisin

Huono ilmanvaihto johtaa vaarallisen radonin lisääntymiseen sisäilmassa

Radon on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Sitä tunkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä, alapohjarakenteiden ilmavuotojen kautta.

Eniten radonia on alueilla, joissa maaperä on karkeaa ja ilmaa läpäisevää maata, kuten harjuilla. Myös alueilla, joissa maaperän kallio on lähellä maanpintaa, mitataan usein korkeita radon pitoisuuksia.

Sisäilman radon pitoisuudet ovat Suomessa maailman korkeimpia. Tämä johtuu maaperän geologiasta. Erityisesti eteläisessä Suomessa sekä Pirkanmaan alueella on paljon radonpitoisia alueita.

Suomessa on kymmeniätuhansia asuntoja, joissa ylitetään sisäilman radonpitoisuuden enimmäisarvo 400Bq/m3 (muuttumassa 2018 mennessä, uusi enimmäisarvo enintään 300Bq/m3). Pitkäaikainen altistuminen radonille lisää riskiä sairastua vakavasti. Radon aiheuttaa Suomessa toiseksi eniten keuhkosyöpää tupakanpolton jälkeen.

Radon ei poistu asunnosta, jos ilmanvaihto ei toimi. Tämän vuoksi sisäilman radonpitoisuus saattaa nousta huomattavan suureksi. Siksi ensisijainen toimenpide radon ongelmaan on varmistaa ilmanvaihdon oikeanlainen ja hallittu toiminta.

Usein radon ongelma saadaan kuntoon pelkällä ilmanvaihdon tehostamisella. On toki myös koteja, joissa radon pitoisuudet ovat niin korkeita, että on välttämätöntä asentaa toimivan ilmanvaihdon lisäksi radonkaivo tai -imuri pitoisuuksien pienentämiseksi. Toimiva ilmanvaihto kuitenkin vähintään pienentää pitoisuuksia.

Lataa tästä ilmanvaihto-opas tai tilaa meiltä kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan. Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntija arvioi ilmanvaihdon toimivuuden ja esittää ratkaisuvaihtoehdot. 

Oppaasta selviää:

  • Miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii? 
  • Mitkä ovat puutteellisen ilmanvaihdon tunnusmerkit? 
  • Tärkeää tietoa radonista: näkymätön ja hajuton syövän aiheuttaja
  • Mikä on yksinkertainen ratkaisu huonoon ilmanvaihtoon?
Lataa ilmanvaihto-opas
Tilaa maksuton kartoitus

Lue lisää aiheesta

Ilmanvaihto muuttuu talon ikääntyessä – 3 syytä heikentyneeseen ilmanlaatuun

Talon ikääntyminen, remontit ja muuttuneet asumistottumukset vaikuttavat kodin ilmanvaihtoon. Tässä kolme yleisintä syytä kodin sisäilman laadun heikkenemiselle.

Lue lisää

Painovoimainen ilmanvaihto – miksi se toimii usein huonosti?

Aiemmin asuttiin hirsitaloissa, jotka lämmitettiin puulla. Niissä sisäilma oli terveellistä, koska ilma virtasi talon sisään hirsien raoista eikä eristeiden läpi. Puulämmitys toimi painovoimaisen ilmanvaihdon moottorina tehostaen sen toimintaa ja varmistaen näin poistoilmanvaihdon toiminnan. Ilmanvaihto toimi varmasti ympäri vuoden. Puhuttiin, että talot hengittävät.

Lue lisää

Näin tunnistat huonon ilmanvaihdon

Hyvin harvoin talon asukkaat tunnistavat itse, että kodin sisäilmassa olisi mitään vikaa. Näin jopa kodeissa, joissa on kosteus- tai homevaurio.

Lue lisää

Epäiletkö puutteellista ilmanvaihtoa?

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus.

Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan.

Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntijamme tutkii kotisi ilmanvaihdon teknisen kunnon ja toimivuuden sekä antaa käytännön vinkkejä, miten ilmanlaatua voi parantaa.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kalenterimme täyttyy nopeasti. 
Vastaamme yhteydenottoihin niin pian kuin mahdollista.

Kärsitkö huonosta sisäilmasta?

Tilaa maksuton ilmanvaihtotarkistus