Takaisin

Ilmanvaihto muuttuu talon ikääntyessä – 3 syytä heikentyneeseen ilmanlaatuun

Talon ikääntyminen, remontit ja muuttuneet asumistottumukset vaikuttavat kodin ilmanvaihtoon. Tässä kolme yleisintä syytä kodin sisäilman laadun heikkenemiselle.

1. Muuttuneet asumisolosuhteet

Asumistottumuksemme ovat muuttuneet oleellisesti. Vedenkäyttö ja sen myötä rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt radikaalisti. Nykyaikana nelihenkinen perhe tuottaa keskimäärin 10 litran kosteusrasituksen vuorokaudessa.

Tästä syystä ilmanvaihto on yhä useammassa talossa puutteellinen, eikä vastaa tämän päivän asumistottumuksia. Pahimmillaan talo homehtuu muutamassa vuodessa.

Hyvin tyypillinen tilanne on, että nuori perhe ostaa talon, jossa vanha pariskunta on asunut vuosikymmeniä ilman liian korkean sisäilman kosteuden aiheuttamia ongelmia.

Talon edelliset asukkaat ovat käyneet saunassa kerran tai pari viikossa ja käyttäneet muutoinkin vettä nuukasti, nuoremmat ”lotraavat” veden kanssa ihan eri tavalla.

2. Remontointi

Remontointi tiivistää rakenteita ja huonontaa rakennuksessa tapahtuvaa luonnollista ilmanvaihtoa sekä sisäilman laatua. Remontoidessa pitäisi osata ottaa huomioon kokonaisuus.

Remontoinnin myötä rakenteet tiivistyvät, mutta luonnonlait pitävät kyllä huolen siitä, että korvausilmaa tulee taloon remontin jälkeenkin vaikka rakennuksesta puuttuisivat korvausilmaventtiilit. Ennen ikkunaremonttia vanhaan taloon on saattanut tulla peräti puolet korvausilmasta vuotavien ikkunoiden kautta.

Remontin myötä korvausilman reitit siirtyvät sisäilman laadun kannalta huonoimpiin paikkoihin eli lattia-seinä liitoksiin ja pistorasioihin, jonka myötä sisäilmaan kulkeutuvat rakenteiden pölyt ja mikrobit. Myös talojen lisäeristykset, tapetointi ja muu pintaremontointi tiivistävät taloa ja huonontavat luonnollisen ilmanvaihdon toimintaa ja sisäilman laatua.

3. Lämmitysjärjestelmä on vaihdettu

Monissa kodeissa on tehty viimeisten vuosien aikana lämmitysjärjestelmäremontti. Vanha öljykattila, puuhella, takka ja puulämmitteinen saunankiuas ovat saanet väistyä. Uusilla lämmitysjärjestelmillä ja sähkölämmitteisillä kiukailla on paljon etuja.

Monet eivät kuitenkaan ymmärrä sitä, että yleensä painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta heikkenee oleellisesti näiden toimenpiteiden myötä.

Lämmitysjärjestelmänremonttia tehdessä tulee muistaa, että talossa, jossa on aiemmin lämmitetty öljyllä tai puulla, lämmin savuhormi on toiminut ikään kuin painovoimaisen ilmanvaihdon moottorina. Kun hormi jää kylmäksi, ei ilmanvaihtokaan toimi enää kuten ennen.

Myös yhä useammasta kodista löytyvään ilmalämpöpumppuun liittyy harhaluulo. Se kierrättää vain rakennuksen sisäilmaa eikä paranna rakennuksen ilmanvaihtoa.

Lataa tästä ilmanvaihto-opas tai tilaa meiltä kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan. Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntija arvioi ilmanvaihdon toimivuuden ja esittää ratkaisuvaihtoehdot. 

Oppaasta selviää:

  • Miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii? 
  • Mitkä ovat puutteellisen ilmanvaihdon tunnusmerkit? 
  • Tärkeää tietoa radonista: näkymätön ja hajuton syövän aiheuttaja
  • Mikä on yksinkertainen ratkaisu huonoon ilmanvaihtoon?
Lataa ilmanvaihto-opas
Tilaa maksuton kartoitus

Lue lisää aiheesta

Painovoimainen ilmanvaihto – miksi se toimii usein huonosti?

Aiemmin asuttiin hirsitaloissa, jotka lämmitettiin puulla. Niissä sisäilma oli terveellistä, koska ilma virtasi talon sisään hirsien raoista eikä eristeiden läpi. Puulämmitys toimi painovoimaisen ilmanvaihdon moottorina tehostaen sen toimintaa ja varmistaen näin poistoilmanvaihdon toiminnan. Ilmanvaihto toimi varmasti ympäri vuoden. Puhuttiin, että talot hengittävät.

Lue lisää

Huono ilmanvaihto johtaa vaarallisen radonin lisääntymiseen sisäilmassa

Radon on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Sitä tunkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä, alapohjarakenteiden ilmavuotojen kautta.

Lue lisää

Näin tunnistat huonon ilmanvaihdon

Hyvin harvoin talon asukkaat tunnistavat itse, että kodin sisäilmassa olisi mitään vikaa. Näin jopa kodeissa, joissa on kosteus- tai homevaurio.

Lue lisää

Epäiletkö puutteellista ilmanvaihtoa?

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus.

Kartoituksen jälkeen tiedät, miten saat sisäilmasta raikkaan.

Maksuttomalla kotikäynnillä asiantuntijamme tutkii kotisi ilmanvaihdon teknisen kunnon ja toimivuuden sekä antaa käytännön vinkkejä, miten ilmanlaatua voi parantaa.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kalenterimme täyttyy nopeasti. 
Vastaamme yhteydenottoihin niin pian kuin mahdollista.

Kärsitkö huonosta sisäilmasta?

Tilaa maksuton ilmanvaihtotarkistus